Loading...

Nechajte si skontrolovať kožné znamienka

Home / Dermokozmetika / Nechajte si skontrolovať kožné znamienka

Každý z nás má aspoň jedno pigmentové znamienko, no niekedy sa nám miesto ich výskytu nepáči a spôsobujú nám estetický diskomfort. Hovoríme o tzv. materských znamienkach. Tento ľudový pojem zahŕňa rôzne kožné výrastky vo forme hrbolčekov, škvŕn, uzlov, či iných ložísk rôzneho tvaru a veľkosti. Ako ich rozlíšiť a čo s nimi robiť, ak sa nám nepáčia, si prezradíme v dnešnom blogu.

Ako identifikovať a klasifikovať znamienko?

Podľa obsahu kožného pigmentu – melanínu, ich môžeme rozdeliť na pigmentované a nepigmentované. Takto dokážeme znamienko zatriediť aj sami, ale dôležitejšie delenie znamienok nám už musí zhodnotiť lekár.
Útvary totiž môžu byť benígne (nezhubné) alebo malígne (zhubné). Na rozlíšenie už existuje skvelá pomôcka pre nás, ale i pre lekárov. Základným hodnotením sú kritériá ABCDE:

  • Asymmetry – asymetria – znamienko nemá symetrický tvar, okraje nie sú okrúhle ani oválne.
  • Border – hranica útvaru nie je ostro ohraničená od okolitej kože, splýva, stráca sa v nej.
  • Color – farba je tmavá, nepravidelne pigmentovaná.
  • Diameter – priemer znamienka väčší ako 5 – 6 mm.
  • Elevation – rast v akomkoľvek smere, či už do šírky, alebo do hrúbky je podozrivý.

Prítomnosť niektorého, prípadne viacerých bodov je podnetom k odstráneniu znamienka chirurgickým vyrezaním. Tento spôsob je, žiaľ, invazívny a zostane nám po ňom jazva, ale jedine následným histologickým vyšetrením znamienka po jeho vybratí odhalíme jeho definitívnu zhubnosť/nezhubnosť.

Veľa ľudí sa obáva, že ich nezhubné znamienko prerastie časom v zhubné. Pravdou je, že 50 – 70 % zhubných melanómov vzniká na nepoškodenej zdravej koži. Zvyšné percento vzniká v už existujúcom znamienku.

znamienka VÁŠ LEKÁRNIK

Čo ste možno o znamienkach nevedeli

U väčšiny ľudí je vznik nových znamienok do 25 roku života. Preto, ak vzniká nové znamienko v neskoršom veku, treba ho vyšetriť.

V prípade, že už existujúce znamienko narastá, rozširuje sa, prípadne sa mení farba, svrbí, je potrebné vyšetrenie, prípadne odstránenie útvaru.

Okrem tohto typu znamienok existujú aj pigmentové škvrny vzniknuté napr. dlhším pobytom na slniečku. UV žiarenie totiž stimuluje pigmentáciu buniek, a preto sa nám začnú tvoriť malé pigmentové fľaky.

Ako sa vyhnúť pigmentovým fľakom?

Určite každý z nás počul o tzv. stareckých škvrnách. Súvisia takisto  s pobytom na slnku a práve na miestach, ktoré najčastejšie vystavujeme žiareniu sa po 50. roku života až u 90 % osôb začínajú vyskytovať.

  • Pokiaľ sa chceme vyhnúť vzniku takýchto pigmentových fľakov, mali by sme sa vyzbrojiť kvalitným opaľovacím krémom s faktorom minimálne 20 a nezdržiavať sa na slnku od 10-tej do 15-tej hodiny, kedy je intenzita UV žiarenia najsilnejšia. S výberom vhodných opaľovacích krémov vám ochotne poradíme v našich lekárňach.
  • Ďalej pomôže, ak  pred letnou dovolenkou pri mori a počas nej budeme užívať prípravky s obsahom betakaroténu. Naši lekárnici vám poradia s výberom tých najvhodnejších pre vás.
  • V letných mesiacoch to netreba preháňať ani s parfumom, ktorý určite nepoužívajte na miestach, ktoré budú vystavené slnečnému žiareniu.

Samozrejme, nie všetku vinu možno hádzať na slniečko. Niekedy sú príčinou vzniku škvŕn hormonálne zmeny v organizme. Niektorým ženám pribudli pigmentové škvrny v tehotenstve alebo v období, keď začali užívať antikoncepciu.

Ako odstrániť pigmentové znamienka?

  • Chirurgické odstránenie a laser

Cestu, ktorá vám pomôže znamienko odstrániť by v prvom rade mal zvoliť lekár, ktorý môže zvoliť buď chirurgické odstránenie alebo odstránenie laserom. Všetko to závisí od typu znamienka a od toho ako hlboko do kože preniklo.

  • Služby v kozmetických salónoch

Okrem týchto metód ponúkajú rôzne kozmetické salóny aj chemický peeling, diamantovú dermabráziu, prípadne LED diódové polarizované svetlo.

  • Bieliace krémy

Ak máte syndróm bieleho plášťa, teda strach z lekárov, ale estetický problém napriek tomu riešiť chcete, vhodným riešením pre vás budú bieliace krémy. Pri ich výbere vám radi poradíme v lekárni, pretože je viacero faktorov, na ktoré treba dbať.

Hlavným pravidlom je, nepoužívať tieto krémy počas leta, pretože by mohli mať opačný, nežiadúci efekt. Preto je ideálne začať s aplikáciou v období jesene a zimy. Aplikácia by pre dosiahnutie žiadaného efektu mala trvať aspoň 4 – 6 mesiacov.

Najdôležitejšie na záver. Treba si pamätať staré známe, všetko s mierou. A tu to platí dvojnásobne. Všetci chceme byť krásne opálení, no treba pamätať, že nie každý máme typ pleti na to, aby sme vyzerali ako čokoládka. 🙂

Dostaňte tie najlepšie cenové ponuky našich produktov medzi prvými priamo do svojho emailu. Prihláste sa na odber letáka a okrem neho dostanete v emaily aj dva najnovšie články: