Loading...

Vyspite sa do ružova

Home / novinky / Vyspite sa do ružova

Ovečky spočítané od západu po východ a spánok neprichádza? Možno iba prechádzate hektickým obdobím plným stresu a pracovných povinností. Ak vám však telo odopiera spánok dlhodobo, bojujete možno s nespavosťou.

Dôležitosť spánku pre ľudský organizmus zrejme zdôrazňovať nemusíme. Sú to práve hodiny bezstarostnej bezvládnosti, počas ktorých telo prechádza na všetkých úrovniach rozsiahlou regeneráciou. V spánku sa v organizme regenerujú tkanivá, rastú svaly a mozog si ukladá všetky vnemy a nové informácie, ktoré počas dňa načerpal. Aj pre správne fungovanie imunitného systému je spánok doslova neodmysliteľný. Fakt, že po poloprebdených či prebdených nociach máte tvár ako Popolvár najväčší na svete a pohybujete sa rýchlosťou korytnačky, teda pri dlhodobom nedostatku spánku nebude ani zďaleka predstavovať váš jediný problém.

Koľko spánku potrebujeme?

Odborníci na spánok sa zhodujú na tom, že pokiaľ ide o dĺžku spánku, je každý organizmus nastavený individuálne. Aj pri zohľadnení individuality každého ľudského jedinca však pre jednotlivé vekové skupiny zadefinovali rozpätie so stanovenou spodnou a hornou hranicou. Dospelý človek po dosiahnutí osemnásteho roku života by tak mal podľa somnológov spať sedem až deväť hodín, pričom spodnú hranicu predstavuje šesť a hornú jedenásť hodín spánku. Od 26 roku života sa potreba spánku za normálnych okolností už nemení a jeho optimálna dĺžka sa aj tu pohybuje od siedmych do deviatich hodín. Spodnú hranicu predstavuje v tejto vekovej kategórii šesť, hornú desať hodín.

Správna spánková hygiena

* Choďte spať každý deň v tú istú hodinu. Aj cez víkend.

* Ak nemusíte, nenastavujte si budík. Zobudíte sa vtedy, keď sa bude pripravené zobudiť vaše telo.

* Posledné jedlo konzumujte 3 hodiny predtým, ako skočíte do perín. Ideálne sú potraviny s obsahom aminokyseliny tryptofán, ktorú nájdete napr. v morčacom mäse alebo v banánoch.

* Regulujte teplotu. V miestnosti, kde spíte, by nemala presiahnuť 21°C.

* K spánku patrí tma a „rádiový pokoj“. Vypnite všetky elektrické spotrebiče vrátane mobilného telefónu.

* Svoju službu pri poruchách spánku urobí aj každodenná fyzická aktivita či meditácia. Doraziť sa môžete horúcim kúpeľom s prímesou aromaterapeutických olejov, napr. levandule.

3x3x3 = nespavosť

Pokiaľ vás ťažia osobné problémy alebo ste preťažení v práci a krátkodobo sa neviete na spánok sústrediť, netreba hneď podliehať panike. O nespavosti sa začína hovoriť vtedy, keď po dobu troch a viac týždňov prebdiete trikrát do týždňa počas noci tri hodiny. Vtedy je vhodný okamih zavítať k lekárovi, pretože príčinou vašej nespavosti môžu byť doteraz neobjavené zdravotné ťažkosti. Pokiaľ z toho vyjdete bez vážnejšej diagnózy, pomôže vám správna spánková hygiena, bylinkový odvar či niektorý z voľnopredajných preparátov.

Bylinky a preparáty

Z lona matky prírody určite stojí za to vyskúšať odvar z medovky či valeriánky lekárskej. O niečo menej známym, ale vraj tiež mimoriadne účinným je čaj z chmeľu otáčavého, ktorý navodzuje pocit potreby spánku. Dôrazne sa neodporúča privolávať spánok pomocou alkoholu, ktorý má síce preukázateľné tlmivé účinky, zároveň však znižuje kvalitu a dĺžku spánku. O riziku vzniku závislosti nehovoriac. To už radšej siahnite po vlažnom mlieku s medom. K pomerne známym voľnopredajným prípravkom patria napríklad prípravky s obsahom melatonínu, ktorý prirodzene vzniká v ľudskom tele, uvoľňuje sa práve v noci a podporuje spánok. S výberom voľnopredajných prípravkov, dostupných aj v našich lekárňach, vám veľmi radi poradíme, nakoľko sa kombinácia niektorých neodporúča, alebo priam vylučuje a rovnako doba ich užívania je v niektorých prípadoch limitovaná.