Loading...

Vitamín D. Štvrtý druh.

Home / novinky / Vitamín D. Štvrtý druh.

Kľúčový pre správny vývoj kostného tkaniva, neodmysliteľný pre dobrú imunitu, preukázateľne prospešný pre duševnú pohodu a podľa výsledkov posledných štúdií využiteľný v boji s rakovinou, cukrovkou či roztrúsenou sklerózou. A zároveň jeden z vitamínov, ktorý dnes notoricky chýba až 70 % európskej populácie.

 

Vitamín D, známy aj ako slnečný vitamín, bol štvrtým objaveným vitamínom v poradí. Preto ho vedeckí kreatívci označili štvrtým písmenom abecedy. Po prvý raz jeho existenciu zaznamenali v roku 1918 a odvtedy sa ním neprestávajú zaoberať. Jeho dlhoročný výskum prináša neustále nové poznatky o jeho význame pre celostné zdravie a zároveň aj alarmujúce informácie o tom, čo všetko sa nám v tele začne kaziť, keď nám chýba. Keďže až 90 % vitamínu D dokáže telo svojpomocne syntetizovať vďaka expozícii slnečnému žiareniu, je logické, že najčastejším dôvodom jeho úbytku je jeho nedostatok spôsobený počasím a striedaním ročných období. Najnovšie poznatky však preukázali, že dôvodom nemusí byť iba škaredé počasie a zima, ale aj smog, vek a moderný životný štýl. Jednoducho čím sme starší, tým viac naša schopnosť vyrábať Déčko klesá, rovnako ako klesá zakaždým, keď sa náš život odohráva v uzavretých priestoroch dobrovoľne izolovaný od slnečného žiarenia.

Viac ako vitamín

Ohľadom názvoslovia je v prípade vitamínu D trochu zmätok. Nie je totiž vitamínom v pravom zmysle slova. V skutočnosti ide o steroidový hormonálny prekurzor, ktorý dokáže z 30 tisíc génov v ľudskom tele priamo ovplyvniť až 2000. Preložené do človečiny: Vitamín D plní v tele úlohu akejsi inštancie, ktorá má schopnosť rozhodnúť o tom, ktoré z génov sa prejavia a ktoré nie. A to až v prípade 36 orgánov v našom tele. Pri optimálnej hladine tak dohliada nad správnou hustotou kostí, posilňuje imunitný systém, pri dojčení podporuje tvorbu mlieka, u žien zvyšuje pravdepodobnosť počatia prirodzenou aj in vitro cestou, u mužov pomáha zachovať konštantnú tvorbu spermií a testosterónu. Podľa posledných štúdií zároveň existuje súvis medzi hladinou vitamínu D a schopnosťou odolávať rozvoju cukrovky, viacerých druhov rakoviny a chorôb srdca. Zaujímavé je aj to, že tak, ako dokáže vitamín D niektoré gény aktivovať, dokáže iné aj deaktivovať a zabrániť tak vzniku autoimunitného ochorenia.

Zdravie zo Slnka

Pre ľudský organizmus je z triedy D dôležitý najmä vitamín D3, ktorý tvorí práve spomínaných 90 % celkového objemu vitamínu D a vzniká v koži pôsobením UV žiarenia. V súvislosti so skleníkovým efektom a osvetou ohľadom nevyhnutnosti používania ochranných náterov s vysokým SPF tu vzniká mierne schizofrenická situácia. Používať ochranné krémy a blokovať tak UV žiareniu prístup k pokožke alebo sa rozhodnúť pre vitamín D a riskovať kožné ochorenia? Našťastie si dnes nad tým obyčajný smrteľník nemusí lámať hlavu. Odborníci našli riešenie aj na túto schizmu. Americký vedec Michael Holick, ktorý sa vitamínom D dlhodobo zaoberá napríklad tvrdí, že na to, aby telo vyprodukovalo dostatočné množstvo vitamínu D vrátane skladových zásob na dva až štyri mesiace, stačí vystaviť slnečnému žiareniu 20 % obnaženej pokožky tri krát do týždňa cca na 20 minút, a až po uplynutí tohto časového intervalu aplikovať ochranný krém s príslušným SPF faktorom. Zároveň tvrdí, že na to, aby sme takto vyprodukovaný vitamín nahradili stravou, museli by sme ráno zjesť jedného sleďa a zapiť ho štvrťlitrom oleja z treščej pečene, 4 – 8 kg masla alebo 2 – 3 kg hríba smrekového.

D – negatív

Ako teda zistíte, že vám vitamín D chýba? Najčastejšími prejavmi jeho nedostatku sú časté chrípky, svalová slabosť, vysoký krvný tlak, reumatoidná artritída, zápaly ďasien či klinická depresia. Potvrdená je tiež súvislosť nízkej hladiny vitamínu D s vážnymi ochoreniami, ako sú napríklad cukrovka, skleróza multiplex alebo rakovina. Tak ďaleko to však netreba nechať zájsť. Ak si chcete byť stopercentne istí, že ho máte v tele dosť, môžete požiadať o vyšetrenie svojho lekára alebo si objednať domáci test. Medzitým treba jesť veľa rýb, najmä sardinky, makrely a lososa, chlipnúť si z času na čas rybieho oleja, dať si dobré vajíčko, sušené huby, kokos, kvasnice, kakao alebo datle. Podporiť ho tiež môžete užívaním voľno predajných výživových doplnkov z našich lekární. Ale najmä vám odporúčame veľa chodiť na slniečko. Vitamínu D získaného takýmto spôsobom sa totiž nie je možné nikdy predávkovať.

Váš Lekárnik.

foto:shutterstock