Loading...

Ploché nohy

Home / novinky / Ploché nohy

Zoraďte topánky do šíka! Ak máte podrážky zošliapané tak, že by ich pavúky mohli využívať ako lyžiarsky svah, máte asi ploché nohy. Dobrá správa je, že sa na ne neumiera. Zlá, že zbaviť sa ich nie je úplne jednoduché.

Ploché nohy sú ľudové označenie pre deformáciu chodidla spojenú s poklesom jeho vonkajšej alebo vnútornej klenby. Táto deformácia môže byť vrodená, alebo ju môžete nadobudnúť časom v dôsledku neprimeranej záťaže klenby či dlhodobého nosenia nevhodnej obuvi. Ploché nohy sa tiež vyskytujú ako sprievodný symptóm ochorení chrbtice, artritídy a artrózy.

Diagnóza po domácky

Ploché nohy nie sú žiadny paranormálny jav dokázateľný iba s použitím komplikovanej technológie. Naopak. Sú viditeľné voľným okom. Prvým príznakom môžu byť práve spomínané podrážky topánok. Ak obe vykazujú značnú mieru opotrebovanosti smerom von, alebo dovnútra, nech je to pre vás prvý signál, že s vašimi chodidlami nemusí byť všetko v poriadku. Druhé pokusné štádium predstavuje kontrola chodidiel v zrkadle alebo s pomocou rodinného príslušníka. Postavte sa k zrkadlu chrbtom a pozrite sa, ako stojíte. Ak vaše chodidlá vytvárajú líniu písmena X, alebo naopak, klesajú smerom von, máte druhú indíciu, ktorá vás môže viesť k potvrdeniu diagnózy. Mokrý test vám vzápätí potvrdí, či indícia jedna a dva boli správne. Namočte si chodidlá a postavte sa na podložku, na ktorej budú dobre viditeľné vaše mokré odtlačky. Pokiaľ odtlačku chýba typická vykrojená vonkajšia línia a pripomína iba akúsi beztvarú placku, je to tam. Máte ploché nohy. Ak tomu ešte vždy neuveríte, potvrdí vám to röntgen.

Liečba

Samotné ploché nohy nezvyknú bolieť. Ak pociťujete bolesti, bude v hre skôr chrbtica, zápal alebo artróza. Vždy však existuje riziko vzniku otlakov a tie bolestivé sú, plochá – neplochá. Pokiaľ ide o liečbu plochých nôh, žiadna oficiálna nie je. S výnimkou vrodenej poruchy u detí, ktorá sa zvykne liečiť operačne, aby sa predišlo strate hybnosti. Zbaviť sa plochých nôh, ktoré ste nadobudli, nie je úplne jednoduché. Začať môžete od ortopedických vložiek do topánok (nikto ich nevidí) a výmenou štandardnej obuvi za zdravotnú. Bohatý výber zdravotnej obuvi nájdete aj v našich lekárňach. Radi vám poradíme s výberom správneho tvaru aj veľkosti. A nemajte obavy. Zdravotné topánky už dávno nevyzerajú ako konské kopytá. Naopak, ich výrobcovia sledujú módne trendy a vedia ich umne aplikovať. K liečebnému procesu patrí aj cvičenie. Písanie nohou, chodenie po nerovnom povrchu naboso, dvíhanie uteráka chodidlom. Zvládnete doma bez fyzioterapeuta a s nenáročnými pomôckami.

Prevencia

Totálna prevencia ani záruka, že sa k diagnóze ploché nohy nedopracujete evolučne – neexistuje. Klenba vám môže padnúť hocikedy, či už v dôsledku neprimeranej záťaže, nosenia nevhodnej obuvi alebo pri rozvinutí niektorého zo spomínaných ochorení. Určite však nič nepokazíte, ak dôsledne prehodnotíte svoj výber obuvi. Dobrá obuv je o 0,5 cm väčšia ako vaše chodidlo, má guľatú špičku, je zúžená v klenbe, má anatomicky tvarovanú podstielku a dobre odpruženú podrážku s nízkym opätkom. Akýkoľvek extrém smerom nahor (ihličky) alebo nadol (baleríny a sneakers) nie sú zakázané, ale odporúča sa nosiť ich obmedzene a na vybrané príležitosti. No a samozrejme, ak sa bavíme o neprimeranej záťaži chodidiel, je potrebné strážiť si hmotnosť. Stačí si uvedomiť, že celá vaša váha spočíva na ich klenbe. Buďte k nej féroví.

Váš Lekárnik