Loading...

Umývate si ruky?

Home / novinky / Umývate si ruky?

„No ale čo je toto už len za otázku… Šak jasné, ne?“ No len či to tak naozaj je. Problém totiž spočíva v tom, že napriek úzkostlivej výchove babiek, matiek a panien učiteliek v škôlke si mnohí z nás ruky neumývajú dostatočne často ani správne. Stačí sa posadiť v práci ku dverám toalety a sami po hodinke vyčkávania a robenia čiarok k menám kolegov zistíte, že tretina z nich si ruky neumyje dokonca ani po potrebe. A to nie je len „fuj“, ale aj nebezpečné.

Neumyté ruky sú dokonalou živnou pôdou pre choroboplodné zárodky a baktérie. A tie môžu spôsobiť ľahké až závažné ochorenie nielen vám, ale aj každému, koho kontaminujete. Podaním ruky, posunutím nákupného vozíka blížnemu v supermarkete alebo pri servírovaní večere rodine. Takto nenápadne sa s okolím podelíte s prechladnutím, chrípkou, salmonelou, norovírusom aj so zápalom pľúc.

Etiketa začína na toalete!

Už sme si povedali, že vynechať umytie rúk po toalete je fakt nechutné. A nestačí len opláchnuť. Treba použiť aj mydlo a ruky si mnúť pod tečúcou vodou kým si dvakrát v duchu nezaspievate “Živijó, živijó, živijó!”. Baktérie, ktoré sa nachádzajú v našich najintímnejších výlučkoch sú totiž preukázateľne spúšťačmi mnohých závažných ochorení, ktorým kraľuje už spomínaná salmonela, norovírus alebo ecoli. Jeden gram ľudských exrementov ich obsahuje až jeden trilión! A dokážu prežiť nielen na vašich rukách, ale aj na každom objekte, ktorého sa dotknete, ak ich nezmyjete. Myslite na to zakaždým, keď vás cestou domov z práce alebo zo školy prepadne vlčí hlad, v obchode s vozíkom nacúvate k regálom s pečivom a budete sa za pochodu konzumovať rožtek. Viete, koľko ľudí držalo to madlo pred vami v ruke???

Nenápadné kýchnutie…

Bez umytia rúk po kýchaní alebo siakaní môžete poslať na PN časť menej odolného kolektívu. Ľudia sa totiž zvyknú často podvedome dotýkať očí, nosa a úst. Cez ich sliznice sa baktérie dostávajú do tela a dajú poza uši imunite. Ak ste nachladnutí a okrem kýchania vás trápi aj nádcha, používajte výhradne papierové vreckovky a, preboha, hlavne nimi nešetrite… Hygienické vreckovky nie sú určené na opakované použitie. Rovnako ich je potrebné vynášať s odpadkami čo najčastejšie. Pre vaše dobro aj pre dobro každého, kto s vami zdieľa spoločné priestory.

Vedeli ste, že umývaním rúk znížite vo svojej komunite:

o 31 % riziko nákazy hnačkou,

o 58 % riziko nákazy hnačkou u osôb so zníženou imunitou

o 16 ­– 21 % riziko nákazy respiračnými chorobami?

Takže kedy?

Oveľa častejšie a pri oveľa nevinnejších činnostiach, než ste si až doteraz mysleli.

  • Pred, počas a po dokončení prípravy jedla
  • Pred jedlom
  • Pred a po tom, čo ste prišli do kontaktu s niekým chorým
  • Pred a po ošetrení reznej rany
  • Po použití toalety
  • Po výmene plienok a obriadení dieťaťa, ktoré práve použilo toaletu
  • Po tom, čo ste si vyčistili nos, zakašľali, zívli alebo kýchli
  • Po kontakte so zvieraťom, krmivom alebo jeho exkrementami
  • Po kontakte s odpadkami

Mydlá a iné vymoženosti

Mydlo už dávno nie je žiadnym nedostatkovým tovarom. Vybrať si môžete medzi tuhými (mali by ste ho však vždy používať iba vy) a tekutými pre každý typ pokožky. Pre prípad, že by ste mali čeliť situácii, kedy nemáte prístup k umývadlu a tečúcej vode, noste so sebou v taške gélové antibakteriálne mydlo s minimálne 60 % – ým obsahom alkoholu. Ak má vaša pokožka špeciálne nároky alebo túžite po luxusnejšej verzii mydla, zastavte sa u nás v lekárni. Určite nejaké spoločne vyberieme.